Hämeen Sanomat 30.12.2000

Kähkösen ihannekuluttajat seikkailevat ruokakaupoissa
Tampere Satu Konttinen

Tummatukkainen ”Oho-mimmi” ja hänen aviomiehensä ovat ihannekuluttajia. Vihannestiskillä naisen todetessa, että vitamiinipommit piristävät päivää mieskin levittää kätensä ja hihkaisee: ”Hei otetaan samalla reilusti enemmän!”. Maitohyllyiltä pariskunta tekee ”litrakaupalla hyviä ostoksia” ja kassoja lähestyttäessä muistetaan koukata mukaan myös irtokarkit ja tuoreimmat lehdet.
Tavallinen Eurosparin asiakas voi kärryjä lykkiessään peilata itseään ihannepariskuntaan ja heidän kuluttamistapoihinsa. Timo Kähkösen piirtämät hahmot ovat seikkailleet puhekuplineen kauppojen seinillä, muovikasseissa, kotiin jaettavissa mainoksissa, televisiossa ja internetissä jo puolentoista vuoden ajan. Heihin voi törmätä ketjun 11:ssä myymälässä: pääkaupunkiseudun lisäksi myös Riihimäellä, Lahdessa, Hollolassa, Kemissä, Kempeleessä, Ylivieskassa ja Rovaniemellä.
Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksessa luokanopettajaksi opiskeleva Timo Kähkönen kertoo olevansa itseoppinut sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Ensimmäisen sarjakuvansa hän piirsi asuessaan 12-vuotiaana Kainuussa. Kyseessä oli Teräsmies-mukaelma Kainuun Sanomien toimittajasta, joka joutui juttukeikallaan pohjoisnavalla lumivyöryn uhriksi.
— Mukana olleen lääkärin kemikaalit sekoittuivat, mistä toimittaja sai supervoimansa ja sitten hänestä tuli Teräsmiehen tapaan oikeuden puolustaja, kertoo Kähkönen.
Kähkösen piirtämiä sarjakuvia on sittemmin julkaistu muun muassa Iltasanomissa, Opettajassa, erilaisissa pienlehdissä sekä Synkkä ja myrskyinen yö -albumina. Kaupalliset piirroshahmot saivat alkusysäyksensä kun tamperelaisesta mainostoimistosta otettiin yhteyttä ja pyydettiin suunnittelemaan ihannekuluttaja-pariskunta kauppaketjua varten.
— Keskeisintä oli luoda ensin Oho-merkin naishahmo, myöhemmin mies tuli vielä partneriksi ja piirtäminen tuli laajamittaisemmaksi, kertoo Kähkönen.

”Ei nuori muttei vanhakaan”

Kähkönen sai toimistolta ensin alustavan luonnostelman naishahmosta, jolla oli valkoinen tukka ja joka vaikutti nykyistä huomattavasti vanhemmalta.
— Minun oli tarkoitus luoda nuorekkaampi hahmo, jonka piti olla iloinen, ystävällinen, naisellinen ja helposti lähestyttävä. Selasin valtavan määrän kuvastomateriaalia ja sarjakuvia; naishahmoon sainkin vaikutteita Archie-sarjakuvasta ja näin jälkikäteen ajateltuna hän muistuttaa hieman myös erästä vanhaa koulukaveriani. Hahmon käsiä piti lopussa hioa, etteivät ne olisi olleet liian torjuvan näköiset, kertoo Kähkönen.
Kun nainen oli hyväksytty mainostoimistossa, Kähkönen sai suhteellisen vapaat kädet mieshahmon luomiseen. Pariskunnan piti kuitenkin yhdessä symboloida ihannekuluttajia, jotka ovat iloisia ja fiksuja, eivät nuoria eivätkä vanhojakaan. He osaavat ajatella, käyttää laskinta ja tietävät, mistä päivittäistavarat saa halvalla. 
— Alun perin tarkoituksena oli luoda vielä lapsi ja koira ja seurata heidän kotielämäänsä; kaikkiaan tästä olisi kuitenkin tullut liian täyteen ahdettua, sanoo Kähkönen. 
Vaikka naishahmo toteaakin kauppaketjun ilmoitustaululla: ”Täältä me löysimme kuopukselle lastenvaunut”, asiakkaan on turha kuvitella näkevänsä kaupan seinällä piirrosta tuttisuisesta pienokaisesta.


Sarjakuva kiinnostaa yhä

Kähkönen on tyytyväinen ihannekuluttaja-hahmoihinsa, vaikka hän olisi piirtänyt niitä mieluummin sarjakuvan muotoon. Yksittäistä piirroshahmoa luodessa yhteen asiaan on toisaalta mahdollisuus keskittyä paremmin.
— Saatan hioa yhtä piirrosta kymmeniä tunteja; kun sitten jätän sen kädestäni, tiedän nähneeni todella paljon vaivaa, sanoo Kähkönen. Kuluttajapariskunnan piirtämisessä hän on käyttänyt apunaan tussia ja sivellintä.
Nykyisin Tampereella asuva Timo Kähkönen valmistelee parhaillaan graduaan sarjakuvan käytöstä koulu-opetuksessa. Piirroshahmot ja sarjakuvat ovat se ala, mihin Kähkönen haluaisi tulevaisuudessa keskittyä yhä enemmän. Eurospar-toimeksianto onkin poikinut mukavasti lisätöitä. Tähän mennessä hän on luonut kuluttaja-hahmojen lisäksi muun muassa Perunamiehen Raision kouluruokakampanjaan sekä piirroshahmoja Marttaliitolle, Hartwallille ja Nokialle. Suunnitelmissa on myös luoda piirroshahmoja, eräänlaisia sähköposti-maskotteja suurten yritysten sisäistä viestintää helpottamaan.