Taiteilija Timo Kähkönen on ilahduttanut ihmisiä piirtämillään lyijykynämuotokuvilla jo yli 10 vuoden ajan.

Äitienpäivä. Lakkiaiset. Valmistujaiset. Isäinpäivä. Konfirmaatio. Syntymäpäivä. Hääpäivä. Oli juhla mikä tahansa, voit olla varma, että muotokuva on saajalleen tärkeä ja arvokas huomionosoitus.

Muotokuvagalleriassa on sekä tilaustöitä että harjoitelmia julkisuuden henkilöistä. Vuodesta 1990 lähtien Timo Kähkönen on tehnyt yli 50 muotokuvaa. Alla olevat kuvat ovat vuosilta 1996-1999. Yleisin tekniikka on lyijykynä, nykyään hiilellä korostettuna. Muutkin tekniikat ovat mahdollisia. Klikkaamalla kuvaa näet isomman version kuvasta.

Muotokuvat tehdään valokuvan/valokuvien pohjalta. Paras lopputulos saadaan hyvälaatuisesta studiotasoisesta valokuvasta. Katso esimerkki, millainen on hyvä valokuva muotokuvan tekemistä ajatellen. Työn hinta määräytyy työn vaativuuden, koon ja tekniikan mukaan. 

Soita tai lähetä sähköpostia ja kysy lisätietoja.

TILATUT LYIJYKYNÄ/HIILITYÖT 

 
 

Jukka Kähkönen

Marja Snellman

Koirat

Tanjan isä

 
 

Johannes Koivula

Kaija ja Jouni Parkkonen

Jyrki "Jykä" Katajamäki

Tuomas Pigg

Mirjami  
 

Jyrki Katajamäen vanhemmat

Eino ja Anni Pigg

Paikka
vapaana.

Lisää
kuva-
näytteitä

 

 


MUUT TEKNIIKAT
Yllä olevat kuvat on tehty hyvin huolellisesti ja valokuvamaisesti. Kyseinen tekniikka on aikaavievä ja siksi myös hintava. Muotokuvat on mahdollista tehdä myös nopeasti, mutta siitä huolimatta taiteellisesti korkeatasoisesti. Alla on sama kuva eri tekniikoilla tehtynä. Klikkaa kuvaa, niin näet suurennoksen ja selvityksen tekniikasta.
 
   
 

 

 

 


MITEN VALITA VALOKUVA, JOSTA MUOTOKUVA PIIRRETÄÄN?
Muotokuvan onnistumiseen vaikuttaa eniten valokuvan laatu, josta muotokuva piirretään. Siksi on tärkeää kiinnittää riittävästi huomiota valokuvan valitsemiseen. Alla on kaksi esimerkkiä (klikkaa kuvia), jotka havainnollistavat hyvän ja huonon valokuvan eroja. 
 
     
  Esimerkki huonosta valokuvasta.

 

Esimerkki hyvästä
valokuvasta.
 
  Vasemmanpuoleinen kuva on pokkarikameralla kotona otettu kuva. Pokkarikamerassa salama on 1-5 cm:n etäisyydellä objektiivista. Näin kuvaa otettaessa salama välähtää suoraan edestä kasvoihin, jolloin kasvojen etuosa valaistuu. Varjoja ei piirry käytännöllisesti katsoen mihinkään, joten kasvojen muodoista ei juuri saa selvää. Tällaisesta kuvasta on vaikea piirtää  hyvää näköismuotokuvaa.

Oikeanpuoleinen kuva on studiossa otettu ammattilaislaittein. Tässä kuvassa valo ei lankea suoraan kamerasta vaan jostakin etuyläviistosta. Yläviistosta lankeava valo laskeutuu kauniisti kasvoille, ja valot ja varjot asettuvat siten, että ne kuvaavat parhaalla mahdollisella tavalla kasvojen muotoja. Tästä kuvasta on ihanteellista tehdä piirretty muotokuva.

Paras lopputulos siis saadaan, kun kuva piirretään valokuvausstudiossa otetun kuvan perusteella. Usein muotokuva annetaan lahjaksi ja lahjan antaja saattaa haluta antaa muotokuvan yllätyksenä. Siksi valokuvia etsitään mieluummin omista albumeista kuin rohjettaisiin suoraan pyytää kuvia muotokuvan kohteelta. Muotokuva on kuitenkin pitkään säilyvä lahja, joten kannattaa panostaa sen laatuun. Ei olisi hassumpaa pyytää lahjan saajaa käymään studiossa kuvauttamassa itsensä, ellei tällaista kuvaa ole valmiina. Muotokuvan laatu on kuitenkin tärkeämpää kuin yllätyksellisyys.

Ennen kuin tilaat muotokuvan, varmista valokuvaajalta, ettei hänellä ole mitään tällaista muotokuvan piirtämistä vastaan. Jotkut valokuvaajat rajoittavat ottamiensa kuvien jäljentämisoikeutta esim. siten, että suurennosoikeus on vain valokuvaajalla.

 

 

 


HARJOITUSTYÖT
 
  Martti Ahtisaari Pierce Brosnan Mila Kajas Nina Autio

Lisää
tulossa.