Miten valita valokuva, josta muotokuva piirretään?
Muotokuvan onnistumiseen vaikuttaa eniten valokuvan laatu, josta muotokuva piirretään. Siksi on tärkeää kiinnittää riittävästi huomiota valokuvaamiseen ja valokuvan valitsemiseen. Alla on kaksi esimerkkiä, jotka havainnollistavat harkiten kuvatun ja nopeasti näpätyn valokuvan eroja. 
Nopeasti näpätty valokuva   Harkiten kuvattu valokuva
Esimerkki nopeasti näpätystä valokuvasta. Esimerkki harkiten kuvatusta valokuvasta.
Vasemmanpuoleinen kuva on kuvattu halvalla pokkarikameralla, jossa salama on noin 2 cm:n etäisyydellä objektiivista. Näin kuvaa otettaessa salama välähtää suoraan edestä kasvoihin, jolloin kasvojen etuosa valaistuu. Varjoja ei piirry käytännöllisesti katsoen mihinkään, joten kasvojen muodoista ei juuri saa selvää. Tällaisesta kuvasta on vaikea piirtää hyvää näköismuotokuvaa.

Oikeanpuoleinen kuva on otettu valokuvausstudiossa ammattilaislaittein. Tässä kuvassa valo ei lankea suoraan kamerasta vaan jostakin etuyläviistosta. Yläviistosta lankeava valo laskeutuu kauniisti kasvoille, ja valot ja varjot asettuvat siten, että ne kuvaavat parhaalla mahdollisella tavalla kasvojen muotoja. Tästä kuvasta on ihanteellista tehdä piirretty muotokuva.

Paras lopputulos siis saadaan, kun kuva tehdään harkiten otetun kuvan perusteella. Jos Sinulla ei ole käytettävissäsi valokuvaamisen ammattilaista tai studiossa otettua valokuvaa, voidaan kuvan laatua parantaa itsekin, kun käytetään hiukan aikaa ja tehdään valmisteluita ennen kuvan ottamista.

Jos kuvaat pokkarikameralla, jossa on kiinteä salama, ota kuva ilman salamaa ja käytä ulkoista valonlähdettä, mikäli mahdollista. Huolehdi siitä, että valonlähde sijaitsee jossakin kuvattavan kohteen yläpuolella oikealla tai vasemmalla puolella. Valonlähteen tulee olla riittävän kirkas ja valon eteen tulisi sijoittaa jokin läpikuultava kangas tms., joka pehmentää valoa.

Jos kuvaat kameralla, jossa on ulkoinen salama, heijasta salaman valo jostakin valkoisesta kartongista tai pinnasta, joka sijaitsee kuvattavan kohteen yläpuolella oikealla tai vasemmalla puolella. Tärkeintä on sijoittaa valo siten, ettei se tule suoraan kamerasta kohti kuvattavan kasvoja.

Mikäli nämä ohjeet tuntuvat vaikeilta toteuttaa, on varminta ja helpointa turvautua valokuvaamisen ammattilaiseen. Muotokuva on pitkään säilyvä lahja, joten kannattaa panostaa sen laatuun. Mikäli Sinulla on valokuva, etkä ole varma , onko sen laatu riittävä muotokuvan piirtämistä ajatellen, voit kuitenkin tehdä tilauksen ja lähettää valokuvan minulle, niin voin arvioida, onnistuuko sen perusteella piirtää muotokuva.